Ořechy SYSEL, suché plody a zdravé potraviny

Třtinový cukr BIO 200g

 
 

100% třtinový cukr

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g: Eneritická hodnota:399 kcal/1669 kj

Tuky:0,0g

Sacharidy: 99,8g

Vláknina:0,0g

Bílkoviny:0,0g

Sůl:0,005g

Země původu Kolumbie

 

Dostupnost Skladem
39 Kč    
Kategorie SLADIDLA
 

Třtinový cukr představuje v našem jídelníčku zdravější variantu bílého rafinovaného cukru. Bílý cukr, na rozdíl od přírodního třtinového cukru, byl během výroby ochuzen o melasu a vybělen.

Třtinový cukr se od jiných cukrů, které jsou uváděny jako alternativa bílého cukru, liší tím, že do něj není melasa přidávána dodatečně, ale obsahuje ji od samého počátku jeho zpracování.

V obchodě se můžeme někdy setkat s bílým rafinovaným cukrem, který je obohacen melasou. Melasa pak neprostupuje celým krystalkem cukru, ale zůstává na jeho povrchu, takže vitamíny a minerály z ní nemají mnoho šancí dostat se do našeho těla. Ačkoliv je tato varianta samozřejmě lepší než pouhý bílý rafinovaný cukr.

Ale vraťme se k opravdovému třtinovému cukru. Ten bývá dražší – často je dovážen ze zemí, kde se cukrová třtina tradičně zpracovává v širokém měřítku. Můžete ho rozeznat podle zlatavé barvy, může být ale i čokoládově hnědý – záleží na množství v něm obsažené melasy.

Co je melasa?

Jedná se vlastně o odpadní produkt, který vznikne při zpracování třtiny na cukr. Je také výchozí surovinou pro výrobu rumu. Má příjemnou chuť (karamelovou), takže se dá dobře použít i k oslazení čaje nebo kávy.

Melasa je důležitá pro své vitamíny a minerály – vápník, železo, sodík, draslík, ale i chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další. Obsahuje rovněž i některé aminokyseliny. Otázkou u melasy zůstává, kolik vitamínů, minerálů a dalších látek přesně obsahuje a v jakém množství. Proto bychom měli při jeho používání vždy dodržovat střídmost a nepřehánět to s jeho konzumací. Není vhodný do dietního jídelníčku – i po něm se dá ztloustnout. Zde je dobré ho nahradit přírodním sladidlem stévií, která má prakticky nulovou energetickou hodnotu a mnohem větší sladivost než řepný cukr.

Jak již bylo uvedeno, je třeba si dát pozor při výběru třtinového cukru v obchodě, nesmíme se dát zmýlit hnědými kostkami cukru na obalu výrobku. Může se jednat o hnědý řepný cukr, který je dobarvený karamelovým sirupem. Neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru. Hnědý cukr může vzniknout i tak, že se surový řepný bílý cukr nedočistí a stává se nerafinovaným řepným cukrem hnědé barvy, který vypadá atraktivně, ale zdraví nepomůže. Spíše uškodí, protože obsahuje draselné a sodné soli.

Výrobce: Covitar sro, Rybná 716/24, 110 00 Praha

Hmotnost 0.2 kg